panelarrow

DSC_0268

Massiac

Massiac is een middeleeuws dorpje op 535m hoogte, met ongeveer 1880 inwoners in het departement Cantal (15), aan het driegrenzenpunt met Haute-Loire (43) en Puy-de-Dôme (63). De andere aangrenzende departementen zijn Corrèze (19), Lot (46), Aveyron (12) en Lozère (48).
Het dorpje is direct bereikbaar via de A75 (op 500m). Massiac heeft het label “village étape” gerkregen, dit wil zeggen dat het dorp alle nodige faciliteiten heeft om een tussenstop te maken tijdens lange reizen. Hotel, restaurants, supermakten, garages, tankstations, dokter, treinstation, bakker, beenhouwer,…

En iedere dinsdagochtend is er een plaatselijke markt.
Het hele jaar door maar frequenter tijdens de zomer worden er vide greniers, brocantes en antiek markten georganiseerd. Zowel in Massiac als de omliggende dorpen.

In het dorp worden er heel wat traditionele feesten georganiseerd:
In mei is er ‘fête de la cerise’.
In de herfst zijn er de feesten ‘Autour des Palhàs’: feesten georganiseerd rond de plaatselijke wijn. Het dankt zijn naam aan de traditionele vorm van terrasbouw voor de fruitteelt op de bergflanken.
Eind oktober is er het Fête des pommes: een mediterraan ontmoetingsfeest eind oktober waarbij de appel en andere traditionele vruchten een belangrijke rol spelen.

Ook op sportief vlak wordt er heel wat georganiseerd. Het hele jaar door zijn er gegidste wandelingen rond en door Massiac waar iedereen kan aan deelnemen. Het eerste weekend van september is er een bijeenkomst van VVT-toeristen. Elk jaar wordt er begin november een enduro rondrit georganiseerd.

Het Musée Elise Rieuf heeft een unieke collectie schilderijen, gewijd aan vrouwelijke schilders van de 20e eeuw.http://www.musee-elise-rieuf.org/
In het “Musée de la vie rurale” kan u de archeologie, mineralogie en traditionele manier van leven in de Auvergne eens dichter onder de loep nemen.
Een andere blikvanger is “la chapelle madeleine”, een kapel uit de 12e eeuw die op rotsen is gebouwd. Ook de archeologische site ‘Saint Victor’ is een bezoekje waard.

In Massiac zijn er verschillende ontspanningsmogelijkheden: wandelingen, fietstochten, autotochten, sportvissen in de rivieren van 1e categorie, een stedelijk openluchtzwembad, tennisvelden, zomeractiviteiten voor kinderen,… Massiac is de ideale uitvalsbasis om de wijde omgeving te ontdekken, te voet, met de fiets of met de auto.